Photo
De grote rode vlek op Jupiter, dit is een enorme wervelstorm die al 400 jaar door de atmosfeer van de gasplaneet raast, zou eigenlijk al eeuwen geleden verdwenen moeten zijn. Aangezien dat niet het geval is, zijn wetenschappers er steeds van uit gegaan dat de rode vlek zich heeft kunnen handhaven dankzij het opslokken van kleinere vlekken. Maar dat blijkt niet voldoende te zijn om het langdurig bestaan van de rode storm te verklaren.


Volgens een nieuwe theorie zou het stormgebied overleven dankzij het onttrekken van energie aan verticale luchtstromingen. Computermodellen tonen aan dat deze luchtstromen er ook voor zorgen dat de rode vlek energie kan onttrekken aan de horizontale straalstromen vlakbij de vlek. Op deze manier zorgt de grote rode vlek al minstens 400 jaar lang voor spectaculaire beelden.



 
Photo
Experiment - Het is World Space Week en dat vieren we graag met een klein experiment dat je thuis in een handomdraai kan nabootsen om je kroost of vrienden op een speelse manier te tonen hoe ons zonnestelsel werd gevormd.




De benodigheden:
* Diep bord met water
* Pepermolen
* Druppel afwasmiddel

Om de vorming van ons zonnestelsel na te bootsen, moet je ervoor zorgen dat het water rondjes draait. Wanneer de rotatie goed op gang is, strooi je willekeurig peper in het bord, symbool voor het steenachtige materiaal waaruit de zon en de planeten zijn ontstaan.

Zorg ervoor dat de draaibeweging in stand gehouden wordt. Je zal zien dat de pepervlokjes samen beginnen te klitten in het midden. Bij de vorming van de planeten kwamen alle zware materialen zoals ijzer samen. Naarmate de zon energie en licht begon te produceren, ontstond een fusiereactie die een schokgolf vol gas uitstuurde langs alle aardachtige planeten, naar de omgeving waar Jupiter en Saturnus zich vandaag bevinden. Door centraal in de pepermassa een druppel detergent te laten vallen, creëer je het effect van die schokgolf en toon je mooi aan hoe ons zonnestelsel is opgebouwd.




 
Photo
Omdat bepaalde organiserende stamcellen bij plantenwortels minder gevoelig zijn voor DNA-verstoringen, en meer geperfectioneerd zijn dan een gelijkaardig systeem dat bij dieren bestaat, leven planten doorgaans langer. Dat blijkt uit onderzoek van het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB) en de UGent.



Stamcellen zijn cruciaal voor de hernieuwing van alle celtypes in een lichaam. Ze delen aan een hoge frequentie en hebben de unieke eigenschap dat de oorspronkelijke moedercel stamcel blijft, terwijl de dochtercel andere eigenschappen krijgt.

In de plantenwortel bevinden er zich naast de stamcellen ook nog organiserende cellen.